Wat smeer jij?

Shea Butter versus Minerale Olie.

Indien ik ooit met klanten praat over ingrediënten vind ik het zo leuk om te horen hoeveel klanten gezond eten als een vanzelfsprekendheid ervaren. Ze kopen dingen die verbouwd zijn op een akker in plaats van gemaakt in een fabriek. De kant en klare lasagne laten ze links liggen en ook wordt er vaker naar rauwe noten en pure chocolade gegrepen in plaats van naar borrelnoten en Snickers.
Gelukkig hoef ik bij mijn trouwe klanten niet altijd uit te leggen dat de ingrediënten in een huidverzorgingsproduct ook van belang zijn. Lekker ruiken en een mooi potje gaat er bij mijn kritische klant niet in. Doordat ze al jaren bij mij komen wordt ook de tube tandpasta en de fles shampoo aan een kritische ingrediënten-check onderworpen. Hoe leuk vind ik het dan ook dat zij iets ontdekken wat ik niet verkoop en waar ik ook gigantisch mijn voordeel mee kan doen: goede stylingsproducten voor mooi haar of gezonde tandpasta voor mooie witte tanden.
Het is leuk om kritisch te zijn: doordat je dingen koopt die er toe doen, krijg je resultaat, dus waar voor je geld.

Het verschil tussen Shea Butter en Minerale Olie:

Een crème of reiniger heeft een vettige substantie nodig om het product goed aan te laten voelen op de huid. Je hebt ook een basis nodig om je werkstoffen in te doen.
In de cosmetische industrie wordt al jaren de INCI lijst gebruikt.
Wat er het meeste inzit bovenaan, alles onder 1% mag in willekeurige volgorde onderaan.

Minerale Olie was jarenlang een (groot) populair bestanddeel in alle potjes crème. Van de allerduurste merken tot de allergoedkoopste. Waarom? Heel simpel: het kost geen drol per liter. Flinke marges maken dus, daar gaat het om bij de fabrikanten.

Wat is minerale olie, paraffinum liquidum, petroleum of edepsine oil?

Het zijn vloeibare koolwaterstoffen. Minerale olie vormt een film over de huid, verstopt de poriën en blokkeert de vochthuishouding en zuurstofcirculatie in de huid. Minerale olie trekt vuil aan. De huid droogt niet alleen uit maar verstopt ook waardoor comedonen en acné kan ontstaan. In een medisch rapport van allergoloog Dr. T.G. Randolph wordt gewaarschuwd voor het gebruik van minerale olie. Langdurig en veelvuldig gebruik lost het natuurlijke huidvet op waardoor de huid nog meer uitdroogt. Dit leidt onherroepelijk tot paraffine verslaving. Veel cosmetica fabrikanten spreken de onderzoeken natuurlijk tegen. Hun argument is dat minerale olie het vocht in de huid houdt. Dat klopt: minerale olie laat er niets uit, maar ook niets meer in. De huid houdt hierdoor het stikstof (afval) dat in de huid geproduceerd wordt vast. Minerale olie lijkt ook helemaal niet op ons eigen huidvet. De enige reden om ooit minerale olie te gebruiken is om medische redenen: omdat er geen bacteriën kunnen leven in minerale olie kan het toegepast worden indien een groot gedeelte van de huid zwaar beschadigd is en waarbij een bacteriële infectie op de loer ligt. Een andere reden is er dus niet.

Welke basisstof is dan wel goed?

Een mooi ingrediënt is Shea Butter (Butyrospermum parka, Pentadesma Butter, Vittelaria Paradoxa, Galam, Karite, Bambus en African Butter):

De boom is niet te cultiveren en komt alleen voor in West- en Oost Afrika. De boom kan wel 15 meter hoog worden en bloeit maar 2 maanden per jaar. Na 15 jaar draagt de boom pas haar eerste vruchten, die er uitzien als pruimen. Het duurt nog eens 15 jaar voordat de boom volwassen is en kan dan gedurende 200 jaar vruchten geven. De vruchten hebben een half jaar nodig om te rijpen. De noten bevatten vetzuren zoals Oleic Acid, Stearic Acid, Linolenic Acid, Linolic Acid en Palmitic Acid. Deze vetzuren maakt Shea Butter zo waardevol. De Shea Butter uit West-Afrika bevat meer vitamine A (normaliserend op de huiddikte, anti-aging) dan de variant uit het Oosten.
De manier van oogsten is belangrijk: de gevallen, rijpe noten worden geraapt en ontdaan van de schil (die gegeten kan worden: ook fijn, niets wordt weggegooid), ze worden gedroogd en gemalen. Vervolgens wordt er heet water toegevoegd en komt de boter bovendrijven. Dit is pure Shea Butter. Naast vitamine A bevat het ook vitamine E (anti-oxidant, anti-aging) en vitamine F (houdt de huid soepel en reguleert de talgproductie). Shea Butter werkt verzachtend en kalmerend op de huid en sluit de huid niet af.

Je ziet: Om Shea Butter te verkrijgen vergt het iets meer dan de gewone minerale olie die gemaakt wordt van aardolie. Vandaar dat het ingrediënt wat duurder is en dus de kostprijs van een crème opschroeft.

Maar ja, zoals het leven te kort is voor slechte wijn, is mijn huid me te dierbaar voor rommel.

Groet,

Yvonne

 

Bron: Lexicon van de Cosmetische Ingrediënten - Marieke Schutte

Naar het overzicht