TO BOTOX... OR NOT TO BOTOX...
Foto: BNN
TO BOTOX… OR NOT TO BOTOX…
Iedereen praat er op dit moment over: het programma van Sophie Hilbrand: Sophie in de kreukels.
Ik vind het een prachtig programma: eindelijk een programma dat leuk gemaakt is, objectief met een lichte neiging naar ‘laat maar’, maar steeds open voor nieuwe inzichten. Een programma dat de kijk op de zaak van verschillende kanten belicht. Waar zie je dat nog?
Maar dan de ‘hamvraag’: to botox or not to botox.
Allereerst de fysieke bezwaren: botox wordt al ruim 25 jaar gebruikt tegen spasmes en andere aandoeningen. Zonder bijwerkingen: na al die jaren kan men zeggen: mits goed gebruikt door een opgeleide arts is er geen gevaar voor de gezondheid. Dus de mensen die zeggen: “wie laat er nu gif inspuiten?” kunnen gerust zijn: het kan geen kwaad en paracetamol is ook geen lekker spulletje en dat ligt gewoon bij de drogisterij en hoeveel gebruik je die op jaarbasis? Vanuit het gebruik bij patiënten waarbij het middel werd gebruikt tegen spasmes, ontdekte men dat zij minder of geen rimpels ontwikkelden. De spier werd tenslotte een paar maanden verlamd. Dus geen gebruik wil zeggen geen rimpelvorming. Voilà: het wondermiddel tegen rimpels was ontdekt.
Is er dan geen gevaar? Jawel hoor: als botox ondeskundig ingespoten wordt kan het problemen opleveren. Vandaar: ga altijd naar een BIG-geregistreerde arts. In Nederland en België zijn namelijk genoeg schoonheidsspecialisten die claimen bevoegd te zijn, dit is echter NOOIT het geval. Op dit moment mogen alle BIG-geregistreerde artsen botox en fillers gebruiken. Je kunt je echter wel afvragen of een 3-daagse cursus door een tandarts hem of haar een expert maakt in het geven van botox en filler injecties. Mijn voorkeur gaat toch echt naar iemand die een 2-jarige opleiding heeft afgerond.
Daarnaast zijn er maar een aantal merken die botuline toxine maken (Botox is eigenlijk een merknaam), er komen echter ook varianten uit China. Je raadt het al: lekker goedkoop, maar garantie tot de deur. Dus naast het in zee gaan met een goed opgeleide arts is navraag naar het merk dat hij of zij gebruikt ook niet onverstandig.
Botox verlamt een spier ongeveer tussen de 3 en de 4 maanden. Je kunt dus minder of niet fronsen, verbaast kijken of je lachrimpeltjes verdwijnen ermee. Ook kun je botox gebruiken om te liften: door een spier te verlammen wordt vaak een andere spier aangespoord om harder te werken. Je zult 3 tot 4 keer per jaar de injectie(s) moeten herhalen om een rimpelloos jaar te hebben.
Je hebt rimpels en rimpels. Wat niet belicht wordt tijdens het programma van Sophie (tot nu toe) is het verschil in huidtype: de één rimpelt nu eenmaal anders dan de ander: Sophie is wat dat betreft gezegend met een droge huid en een droge huid rimpelt als zijde: dunne fijne rimpeltjes: ze komen vaak eerder, maar blijven fijntjes. Mensen met een vettere huid hebben een dikkere huid: deze huid rimpelt als fluweel: fluweel geeft grovere ‘rimpels’: daarom zie je vaak dat mensen met een vettere huid later rimpels krijgen maar deze rimpels eerder storend vinden. Het worden vaak, oneerbiedig gezegd, groeven. Groeven ‘tekenen’ ook meer: je ziet er eerder nors, ontevreden of verdrietig uit. En dat is één van de meest opgegeven redenen om iets te doen aan de rimpels: ik zie er anders uit dan dat ik me voel. En dat is jammer: je wil uitstralen hoe je je voelt.
Wist je trouwens dat alleen de verticale lijnen je verouderen? Die zorgen dat de optische driehoek in je gezicht omdraait: als je jong bent heb je volle koontjes en een ‘spitse’ kin. De driehoek staat met de punt naar beneden. Doordat we ouder worden nemen de vetten in onze huid af en wordt je vel dus een beetje te groot. De collagene vezels nemen af (de elastiekjes van de huid): alles begint te zakken. Nu draait de driehoek om: de punt wijst naar boven door de hamsterwangetjes, de afhangende mondhoeken en de diepere neus-lippenplooi.
Het misverstand is echter dat veel ‘groeven’ met botox te verminderen zouden zijn: maar het ontbreekt aan vulling: de spier veroorzaakt wel de plooi, maar je hebt echt wel een filler nodig om dat op te lossen. Werkt dus bij een droge huid een botox prikje uitstekend om de spier te verlammen en de rimpeltjes te verminderen, bij een vette huid met een diepe neus - lippenplooi kun je botoxen wat je wil: daar helpt het toch echt alleen of in combinatie met een filler. Ook als iemand zegt: "die heeft haar lippen laten botoxen", denk ik altijd: da’s knap. In een lip kan alleen een filler, punt.
Wat is dan een filler? De meeste fillers bestaan uit hyaluronzuur, een huid-eigen stof. Het is een vochtbommetje als het ware. Er omheen wordt collageen gevormd. De filler is er moleculair in verschillende diktes: heel dun voor fijne lijntjes en wat dikker om wangen of lippen op te vullen. Dit product verdwijnt tussen de 6 maanden en 2 jaar (er zijn ook andere middelen, maar vermijd altijd de permanente fillers!). De filler wordt met een fijne naald in de plooi gespoten. Door een ‘worstje’ onder de huid te leggen wordt de plooi of rimpel opgevuld.
Dan de morele bezwaren: wat is er mis met een rimpel? Eigenlijk niets. Maar wat als een rimpel je ongelukkig maakt? Zoals ik boven beschreef: je voelt je gelukkig maar je ziet er niet zo uit? Wat als mensen altijd zeggen: “wat kijk je boos”. Waarom wel je haren verven en niets aan je rimpel doen zoals Halina zei? Is het omdat je er voor naar een arts moet: zouden artsen er alleen moeten zijn om ons beter te maken? Een kapsalon kun je zo binnen lopen. Is het omdat het ingespoten wordt? De haarverf zit tenslotte aan de buitenkant van ons lichaam.
Je kunt een markt creëren: zorgen we door deze middelen niet dat mensen die het niet willen of niet kunnen betalen later raar aangekeken worden: "Kijk oma: die mevrouw heeft rimpels..."
Een business van 4,5 miljard. Door er veel in de media over te praten, rolmodellen te gebruiken als 'reclamezuil' moet toch iedereen wel overstag gaan? Of moeten we medische ontwikkelingen omarmen? Moeten we die wetenschap gebruiken? Laseren van ogen is ook normaal. We accepteren het slechter zien naarmate we ouder worden ook niet.
Ik vind altijd de belangrijkste vraag die je jezelf moet stellen: wat wil ik ermee bereiken? Ik vroeg eens aan een klant: “Als je een toverstafje zou hebben en je zou er uit kunnen zien als een 25-jarige, zou je het doen?” “Meteen”’ zei ze. “En als je dan in een café komt en een jongen van 27 probeert je te versieren, wat zou je dan zeggen? Je zou mijn zoon kunnen zijn?”
Ze keek raar en lachte. Ons ‘verval’ heeft een reden: het is zo gemaakt om aan te kunnen tonen in welke fase van je leven je zit. Het heeft een functie.
Ik vind dat je deze middelen moet gebruiken om harde lijnen uit te gummen: de lijnen die niet passen bij hoe je je voelt. Je moet het doen omdat JIJ het wil. Niet omdat je vriendinnen het doen. Botoxparty’s: absurd: de impulsprik is zo gedaan. Een commercieel succes voor de arts maar in mijn ogen dus echt ‘not done’.
15 jaar gelden had niemand een mobiele telefoon. Ken je het filmpje op YouTube waar 15 jaar geleden aan mensen gevraagd werd of ze ooit een mobiele telefoon zouden kopen? Iedereen zei nee. Binnen een paar jaar hadden de eerste managers en vertegenwoordigers (merendeel mannen) een mobiele telefoon. De werknemers volgden. De moeders... de jongeren... Nu word je raar aangekeken als je er geen hebt. Je wordt zelfs raar aangekeken als je geen smartphone hebt (heb jij geen WhatsApp???). Met botox en fillers zal het niet anders zijn: nu zit het nog in het discussieveld maar over een paar jaar, als de prijzen ook nog zakken, zal het veel meer ‘common business’ zijn. Nu zijn de gebruikers het merendeel vrouwen, maar de mannen volgen snel, geloof me.
Maar bij alles wat nieuw is: sommige mensen overdrijven, anderen blijven er jaren wars van. En dat mag. Maar zoals je probeert een griep te voorkomen door veel fruit te eten en een dik lichaam voorkomt door met mate te eten en te sporten: zo kun je met goede huidverzorging, eens in de 6 weken naar een huidcoach, elke dag een SPF, weinig stress en heel gelukkig zijn heel veel lijntjes voorkomen of uitstellen.
Ook voor botox en fillers geldt: beter voorkomen dan genezen. Daar ligt voor ons huidcoaches een mooie taak. Een huid zonder rimpels die grauw en verstopt is, is nog steeds geen jong ogende huid. Een mooie huid die er jong uitziet heeft fijne poriën, geen pigmentvlekjes. En dat bereik je niet met fillers en botox: dat bereik je met een goede dagelijkse verzorging. En als er dan hier een daar een prikje moet: prima. Maar probeer alsjeblieft niet jezelf jonger te laten maken dan je bent.
Het lijkt me namelijk dodelijk vermoeiend om de hele dag uit te moeten leggen dat het kind bij je op schoot niet je kind is maar je kleinkind…
Scrub ze en vergeet je SPF niet!
Yvonne
Ivonne je bent een vakkundig en een echt lief mensemens lees meer